Грешка
  • JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 81
 

От света блог за всичко

Портал за новини, интересни и загадъчни събития и всичко останало

Фешън Калърс - Дамски Туники

Какво показва категоризацията на хотела

Предстои важно пътуване до голям град, идва отпускарски сезон, но преди това трябва да свършите още някоя и друга задача. Дали сте планували всичко и дали има къде да отседнете?! За по-предвидливите ангажимента с избор и наемане на хотел е решен, като в много от случаите предвиденото пътуване е на лице. Това дава възможност за прочуване на по-голям брой предложения за резервации на хотели.

Кои са критериите свързани с избора на хотел и как да се ориентираме в категоризацията. Научете сега:

 

В зависимост от възможностите, които се предлагат се определят и звездите на дадения хотел. "Една звезда", "полупансион", "две звезди", "ол инклузив" ("All inclusive") или "легло и закуска", са основни названия на това, което се избира наемайки стаи или апартамент в хотел. Какво реално се крие зад самия термин и как най-точно да направим резервацията е добре всеки да знае.

На първо място категоризацията на хотели и места за настаняване се определя със специална наредба установена по закон за туризма.

В нея се съдържа база на минимални изисквания за създаване, обзавеждане и оборудване, предлагани услуги, обслужване, както и квалификация за професионално и езиково ниво на персонала зает в обекта.

Според тези критерии и хотелите получават от "1-а" до "5 звезди". Същите изисквания важат и за мотели, почивни станции, пансиони, семейни хотели, самостоятелни стаи, при тях се дават до "три звезди". С повишаване броя на звездите всеки един туристически обект има и завишени изисквания.

Поради факта, че хотелите в големия град, често се наемат за важни събития свързани с големи мероприятия, делови срещи, организирани семинари, луксозни събития, отсядане на важни личности и т.н. звездите са от три нагоре.

Изискванията за един три звезден хотел се свеждат основно до наличие на – асансьор, ако сградата е на повече етажи; минибар, румсървиз, телефон, телевизор, аксесоари и кърпи за баня, допълнителни услуги като пране, преса, химическо чистене, гладене, услуги на такси и т.н.

Обслужване на персонала в тризвезден хотел предполага езиковата подготовка на персонала и неговото униформено облекло.

Разликата между тризвездния хотел и четиризвездните хотели, освен споменатите прилежащи удобства са наличие на ресторант, самостоятелни зали, бар, кафе-сладкарница, банкетно-конгресна зала, плувен басейн (закрит или открит), медицински кабинет, фитнес център, сауна.

Разлика между четиризвездни и петзвездни хотели в стаите състоящи се от две части – дневна и нощна, няма. Луксозният интериор, подправен с богати на аксесоари, художествени произведения като картини, цветни пана, графики, озеленяване и декорация са само част от предложенията им.

Резервация на хотел пет звезди е предпоставка за пълен разкош, екстри и пакет от услуги. Сред тях са игрища, боулинг, масаж, солариум, фризьор и козметика, 24-часов румсървиз, рент-а-кар.

Според категоризацията на хотели, зависи и подмяната на бельо и хавлии. Така например, за туристически обекти с "една звезда" и "две звезди", подмяната на спално бельо се извършва минимум на 3 дни. За "три звезди" подмяна става на 2 дни. За хотел "четири звезди" смяна на бельо и хавлии става всеки ден, а за "пет звезди" в зависимост от желанията на гостите.

В цена на стаи в хотел се включва или не закуска, а тя също се определя от броя звезди на хотела. Един от много модерните и използвани пакети днес са т.нар."ол инклузив".

В цена на хотели на нощувка се включва и закуската. Това важи за хотели тип Bed and Breakfast, при полупансион HB-Half Board се полага и подбор на обяд, вечеря на шведска маса. При пълен пансион FB-Full Board са характерни по 3 хранения на ден, а в споменатия "ол инклузив" са включени всички храни, включително междинни закуски.

В зависимост от политиката, всеки един съвременен хотел сам избира какво да включи в пакетната цена.