Грешка
  • JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 81
 

От света блог за всичко

Портал за новини, интересни и загадъчни събития и всичко останало

Фешън Калърс - Дамски Туники

6 съвета за здравословен и дълъг живот

Понякога само малка промяна в живота ни може да ни прехвърли в онова ново начало, от което всеки се нуждае. От пълен рестарт или леко „посръчкване“ има нужда вашият ежедневен часовник, битовизъм и всичко това, което прави усещането за качество на живот пълноценно.

Ето и една част от съветите на диетолози, които в голяма степен могат да ни помогнат да живеем по-качествено и стойностно, приемайки полезни храни:

  1. Опитайте да намалите общите количества мазнини в ежедневното меню – диетолозите съветват да се избират млечни и месни продукти с минимални количества на мазнини. Добре е да се избягват пържените храни, а да се набляга на готвене на пара, скара или фурна.
  2. Силата на целулозата – богатите на целулоза храни са изключително важни за здравето. Те спомагат за намаляване на телесната маса, засищат за дълго стомаха, доставят много витамини, фибри, минерали и съдържат малки количества калории. Целулозата в храните  спомага за намаляване на липидите в кръвта.
  3. Намалете съдържанието на бяла захар – тя не е нито полезна, нито съдържа ценен състав. Ето, защо свеждането й до минимални количества ще допринесе за по-добро качество на здравето. За десерти и подслаждане на напитки като кафе и чай използвайте подсладители.
  4. Намалете готварската сол – тя е колкото полезна, така и вредна, ето, защо границата между ползата и вредата и е едва доловима. Специалистите по диетично хранене са категорични, че приемът й трябва да е сведен до минимум, предвид и факта, че се съдържа в големи количества във всеки готов хранителен продукт.
  5. Телесната маса – ако страдате от наднормено тегло, то добре е да наблегнете на храните богати на целулоза. С тяхна помощ ще намалите мазнините, захарта и приема на алкохол. Поставете си реално цели, например да сваляте 0,5 или 1 кг. седмично. Дори за хората, които нямат проблеми с теглото е важно да изградят правилно хранителни навици. Храни богати на целулоза, пълнозърнест хляб, подове и зеленчуци могат да подобрят както вътрешното, така и външното усещане на организма. Важно е правилният начин на хранене да се поддържа редовно и да се превърне в начин на живот. Само така и с напредване на възрастта, опасенията от наднормено тегло ще бъдат премахнати.
  6. Здравословното хранене не означава да се откажем от храната и удоволствията свързани с нея. Не се стряскайте ако в самото начало ви е трудно да привикнете към новия режим на хранене. Всичко трябва да става поетапно, за да не приема промяната като стрес, организма. Не изпитвайте вина, ако на моменти нарушите хранителния режим. От значение е да се придържате към правилни навици за по-дълъг период от време. Това включва и да загърбим заседналия начин на живот.