От света блог за всичко

Портал за новини, интересни и загадъчни събития и всичко останало

Фешън Калърс - Дамски Туники

Всичко, което трябва да знаете за жизнения цикъл на хлебарките

Открийте, какъв е жизненият цикъл на хлебарката, за да разберете как да идентифицирате и да се борите с тези домашни вредители.

Хлебарите са древно насекомо, датиращо повече от 200 милиона години. Те оцеляват, чрез способността си да се възпроизвеждат и да го правят, през продължителни периоди.

Каква е продължителност на живота на хлебарките и какво друго ще е от полза да знаете, вижте сега:

Жизнен цикъл на хлебарките

Когато откриете хлебарка в дома, трябва да предприемете незабавни стъпки, за да се отървете от вредителите. Най-добрият начин да разберете, какво да правите е като научите повече за хлебарката и какъв е нейният жизнен цикъл. Един хлебарка претърпява три етапа на развитие през целия си живот. Те могат да бъдат систематизирани в: яйце, нимфа и възрастна.

Размножаване - Етап на яйце

Женските хлебарки могат да снасят едновременно от 10 до 55 яйца. По-голямата част от тях са яйце ядни, което означава, че яйцата се развиват извън майката, вместо вътре. За да защитят малките си, хлебарки създават гнезда и снасят яйца в топли, влажни и тесни помещения, благоприятни за безопасна и жизнеспособна среда.

Обикновено на яйцата ще им трябва един до два месеца, но в зависимост от вида може да се случи по-бързо или по-бавно. Способността им да се размножават често прави хлебарките трудно контролируеми. В зависимост от вида, женската може да снася яйца няколко пъти в годината и да дава стотици, дори хиляди потомци годишно. Ранното откриване на нападения с хлебарки и бързото им отстраняване е жизненоважно за ограничаване на разпространението им.

Хлебарки бебета - нимфа

След като се излюпи яйце на хлебарка, бебетата навлизат в стадия на нимфата. На този етап хлебарката ще премине през своите екзоскелети, за да се разрасне и да стане по-голяма. В началото бебетата на хлебарката са бели, преди да потъмнеят до нормалното си кафяво оцветяване, докато се разтопят и узреят.

В зависимост от вида, женските може да не се грижат за своите нимфи. Някои ще изоставят малките си, като се скрият далеч от гнездото, докато други се грижат за своето потомство през цялата им фаза на нимфа. Нимфният етап може да продължи от няколко месеца до почти една година.

Етап за възрастни

След като хлебарката изживее окончателното си линене, тя ще бъде напълно функционална и сексуално активен възрастен. Повечето хлебарки са кафяви.

Възрастната хлебарка

Много видове хлебарки имат крила, но не летят. Те пълзят бързо от място на място, пътувайки до две до три мили в час. Като възрастни, женските ухажват и привличат мъжките, докато започнат процеса на размножаване.

Продължителност на живот при хлебарки

Средната продължителност на живота на хлебарките е една до две години, като някои видове живеят до десетилетие. Смята се, че едно от най-старите оцелели насекоми на планетата хлебарки съществуват от 200 милиона години. Някои дори вярват, че са се появили, преди 350 милиона години. Способността им да се възпроизвеждат често и в голям брой, заедно със здравия си екзоскелет и инстинктите за оцеляване им позволяват да продължат напред.

Ресурси за хлебарките – Preventa.bg

За повече информация относно хлебарки и борба с вредителите, пръскания за хлебарки, може да видите, като последвате линка..