От света блог за всичко

Портал за новини, интересни и загадъчни събития и всичко останало

Фешън Калърс - Дамски Туники

3 любопитни неща относно дървениците

Съществуват много истини изписани по темата за дървениците и все пак остават толкова много недоизказани неща. Именно на някои от тях избрахме днес да се спрем. Дали от чисто любознание или поради необходимост от информация за справяне с тях, може и вие да пожелаете да ги научите:

Факт # 1: Дървениците са умни

Инстинктът за самосъхранение прави дървениците неуловими. През деня те стоят далеч от полезрението на хората, криейки се в процепите на матраци и пружини, в дъски, зад електрически ключове, в рамки за картини и дори зад тапети. С настъпване на нощта въглеродният диоксид, който издишваме, ги примамва от скритите им скривалища.

Факт # 2: Дървениците са методични

Храненето им протича по много специфична схема. След като намери плячка, паразитът обикновено се храни за 5-10 минути до пълно насищане. Понякога диетата на дървениците е на шега в сравнение със закуската, обяда и вечерята. Това означава, че ухапванията им се появяват по график. Следите, които остават след ухапвания, често са на клъстери или пътека – и са сигурни признаци за заразяване с дървеници.

Факт # 3: Дървениците имат степен по анестезиология

Хората често се чудят защо човек не се събужда от ухапванията от дървеници. Отговорът е, че компонентите на слюнката на тези насекоми действат като упойка и стимулират увеличения приток на кръв в областта на ухапване. Това прави процеса на хранене бърз и почти безболезнен.

След хранене буболечките се връщат в уединени места и се крият там през следващите 5-10 дни. През това време не се хранят, а вместо това смилат храната си, чифтосват се и снасят яйца.

Ако имате дървеници, не се опитвайте да ги убиете сами. Неуспешният опит може да забави борбата с този вид насекоми за дълго време, например:

По време на обработката не трябва да се пропусне нито едно място за скриване дървениците. Това в крайна сметка може да доведе до преселването им именно в него.

Нарушената дозата на препарат за пръскане на дървеници може да доведе до ускорено развитие на паразитна резистентност.

Грешният подбор на средства и неспазването режима на пръскания може да доведе до токсична среда, изпълнена с невентилирана миризма или дори до отравяне.

Би било най-надеждно да се свържете с професионална фирма, която разбира от специфичните навици на дървениците. Те ще прегледат къщата и ще организират превантивни мерки за избавяне от паразитите.