Грешка
  • JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 81
 

От света блог за всичко

Портал за новини, интересни и загадъчни събития и всичко останало

Фешън Калърс - Дамски Туники

Кой рециклира

Днес дори малките деца знаят какво е рециклиране, а на въпроса кой рециклира има интересни теории. Въпреки това, колкото и да сме на "Ти" с темата, все има на какво още да се учим.

Всичко, което изхвърляме е „боклук“, а в цветните контейнери се отделят всички видове отпадъци – стъкло, хартия и пластмаси. Съществува още един важен отрасъл към рециклиращата индустрия и най-голям пазарен дял се пада именно на нея. Става дума за скрап с метали.

За разлика от ежедневните отпадъци, които всяко домакинство отделя и изхвърля за металните отпадъци говорим, когато трябва да изхвърлим/предадем старата кола на скрап, когато изхвърляме пералня, печка, бойлер, автомобилни части и всякакви тенекии.

И докато фирмите по чистота имат отговорност да събират разделните ни отпадъци, то за метала за рециклиране, всеки сам трябва да се погрижи. Тук има един съществен момент и той не е в едното предаване на кола за скрап, изхвърляне на стари тенекии или събиране на консервни и бирени кутийки. Тук става дума за една доста добре платена дейност, от която много хора изкарват хляба си.

Металите се делят на две водещи категории черни и цветни и всяка от тях е заплащана подобаващо. Цените за скрап на метали се определят от пазарната световна цена за метали, а тяхното преработване помага на природата от две позиции. Едната е с цел опазване на въздух, почви, води, а другата, заради пестене на природни ресурси и екология.

Сортираните отпадъци се периодично биват извозвани със специални техники до места от, където големи товарни кораби и вагони пренасят всичкия метал за рециклиране.

За разлика от хартия, пластмаса и стъкло, които се преработват, в много от случаите, чрез изгаряне, то металът бива нарязван, пресован и претопяван. От него се създават изцяло нови продукти, които се връщат в производствената и промишлената индустрия. Целият процес намалява разходите за енергия и изчерпването на природен ресурс, както и не замърсява околната среда.

За разлика от битовите отпадъци, които се депонират на сметища. Специфичните материали, каквито са черни и цветни метали се изнасят в чужбина, поради факта, че в страната ни няма рециклиращи метали заводи. На тези места биват рециклирани по най-високи световни стандарти.

Още в тази категория: Резервни авточасти и аксесоари »