От света блог за всичко

Портал за новини, интересни и загадъчни събития и всичко останало

Фешън Калърс - Дамски Туники

Шестте основни стъпки за разглобяване на брава с топче

Ако имате по – стара къща най вероятно бравите ще са кръгли топки. Те често блокират и става все по – трудно да отворим вратите си. Ако имате подобни проблеми – топката се върти трудно или изобщо не може, скърца и издава други неприятни звуци следвайте тази инструкция за да разберете как да я разглобите без да викате ключар, който да ви таксува допълнително.
Стъпка 1: Запознайте се с ключалката.
Нашата брава е монтирана през 1930г в района на София.
 Обърнете внимание на винта, на базата на копчето отдясно. Този винт служи да държи здраво топчето здраво към шпиндела,  докато го завъртате за да отворите вратата
Стъпка 2: Какво е шпиндел?
Шпиндела представлява въртящ се механичен възел в машина или устройство. На него се поставя и закрепва друг елемент. Топчето се захваща чрез фиксиращ винт към шпиндела. Винтовете служат за регулиране на топчето.
 Ако фиксиращите винтове се разхлабят или паднат, топчето започва да превърта и не може да се заключи или отключи вратата. Ако топчето превърти опитайте да затеганете този винт.
 Продължителната употреба с разхлабен винт може да увреди шпиндела. Ако затягането на този винт не помогне, ще ви се наложи да закупите ново вретено от железарския магазин (има много голямо разнообразие от шпиндели, за това бъдете много внимателен при избора си).
Стъпка 3: Разхлабете винта.
За да премахнете едно топче, намерете винта върху основата и го разхлабите достатъчно, че дръжката се върти свободно на шпиндела
Стъпка 4: Премахване на топчето от шпиднела.
Развийте топчето от вретеното. Внимавайте да не го изпуснете и повредите.
Стъпка 5: Премахване на шпиндела от вратата.
За да премахнете шпиндела, след като сте свалили топчето от вътрешната страна издърпайте другото топче и шпиндела ще излезе с него.
  Ако трябва да се замени шпиндела разхлабете винта на това топче, и развийте шпиндела от топчето, за да го премахнете.
 Следвайте стъпките на обратно, за да монтирате новия шпиндел.
Стъпка 6: Изчистете боята от заключващия механизъм.
Преди да премахнете заключващия механизъм от вратата, с помощта на макетно ножче почистете засъхналата боя. Това ще ви помогне да свалите патрона доста по лесно. Боята може да пречи при плътното затваряне на вратата.
 Това са шестте основни стъпки при разглобяването на една класическа брава с топче. Ако ви се виждат сложни може да потърсите  ключар Люлин, Младост, Дружба. Някой автоключар също може да ви помогне, въпреки че предлагат друг тип услуги Плевен има няколко от тях.